webpro media

Alles dat goed is aan het web en media

De USB-kabel: wat is het en wat kun je ermee?

Iedereen kent hem wel: de USB kabel. Hoewel iedereen er vast wel eens van heeft gehoord, bevat de USB kabel nog een hele hoop functies die nog lang niet iedereen kent. Laten we de USB kabel eens onder de loep nemen, om eens te onderzoeken wat het nou precies is en wat je allemaal met een USB kabel kan doen.

Wat is een USB kabel precies?

USB staat voor Universele Seriële Bus en de USB kabel is een internationaal gestandaardiseerd systeem voor het aansluiten van randapparatuur op de computer. Dit klinkt wellicht nog ietwat te technisch om het goed te begrijpen. Het komt erop neer dat de USB kabel een apparaatje is waarmee je gemakkelijk andere apparatuur zoals een smartphone, een muis voor je computer of bijvoorbeeld een harde schijf kunt aansluiten op je computer of laptop. De USB kabel vervangt daarmee vroegere systemen waarmee dit werd gedaan: de zogenaamde seriële poorten. En dit is maar goed ook: de USB kabel maakt het mogelijk om nóg sneller gegevensoverdrachten mogelijk te maken. Dit is natuurlijk veel efficienter en handiger.

Verschillende types USB kabel

Van de USB kabel bestaan verschillende variaties. Deze zijn te herkennen aan hun verschillende uitgangen. Het standaardtype is de USB kabel type A. Deze heeft een uitgang die op alle computers en laptops past en is het meest gebruikte type USB kabel. Dit is veelal het type dat iedereen wel kent. Ook is er de micro USB kabel. Deze is ontwikkeld om een smartphone aan te sluiten aan de lader of aan een computer. De uitgang van dit type zal dus afgesteld zijn op de uitgang van de smartphone zelf. Dit is tevens de kleinste versie van de USB kabels. Daarnaast is er nog de mini USB kabel. Dit is gebruikelijk voor het aansluiten van oude camera’s of externe harde schijven aan de computer. De meeste computers hebben dan ook (naast het standaard type) een uitgang die het gebruik van de mini USB kabel mogelijk maakt.

Actieve USB kabels & hubs

USB kabels zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes. USB 1.0 en 1.1 kabels hebben een afmeting tot maximaal 3 meter. USB 2.0 en 3.0 kabels zijn verkrijgbaar tot maximaal 5 meter. Als deze kabels langer zijn dan deze afmetingen, kunnen er storingen en signaalverlies ontstaan. Wil je toch een grotere afstand overbruggen? Dan kun je ervoor kiezen om een actieve USB kabel te kopen. Hierdoor worden de USB signalen versterkt. Hierdoor is er een kleinere kans op signaalverlies en storingen.

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2024 webpro media

Thema door Anders Norén